De multe ori ne uitam la comportamentul negativ specific unora din jurul nostru, care prin diferite modalitati negative, de a iesi in evidenta, vor sa ne demontreze noua, (fraierilor care am invatat ca viata are sens doar cand intelegem valoare ei), ca ei sunt superiori din toate punctele de vedere, ca smecheria tot mai des intalnita la toate genurile de pers fie fete sau baieti, chiar de la o varsta infantila e cea mai buna metoda de a demonstra ca sunt mai presus de orice lege, de orice valori morale, de bun simt, si nu mai vb ca deja credinta nu are nici o valoare si in acelasi timp cei respecta pe cel/cea din jurul sau sunt niste "fraieri" pt ei. Oare cine pierde aici?
Oare nu va veni ziua cand "roata se va intoarce"?
Suntem asa de naivi sa ne coboram la nivelul lor?
Suntem oare noi asa de interesati ceea ce zic astfel de persoane?
Suntem noi apreciativi la atitudinea lor?
Oare cei care privesc orice om de jos, indiferent de statut social, varsta si aspect, vor pierde in viata?
Ma intreb ce satisfactie au astfel de persoane, care e scopul lor in viata?
Toate aceste intrebari retorice, banale pt unii vor putea sa gaseaca raspunsul asteptat pentru a intelege si astfel de caractere care totusi fac parte din lumea noastra si se intensifica mai des. E atat de greu sa fii calculat si sa gandesti normal, sa te poti bucura de frumusetea mediului inconjurator de ceea ce ne ofera aceasta viata cu bune si cu rele, e atat de greu sa fii o persoana calma, e atat de greu sa ne gandim la consecinte cand luam anumite decizii care pot afecta pe cei din jurul nostru.
Daca totdeauna exista o comunicare buna si reusim sa lasam fiecare putin de la noi, sa ne straduim sa dam o sansa celui care a gresit si sa incercam sa-l ajutam oare nu vom reusi sa convetuim ca intr-o societate moderna, sa nu ne fie rusine de ceea ce auzim pe strada, pe la tot felul de emisiuni care nu promoveaza alceva decat prostii si aberatii ce nu ajuta cu nimic generatia noua.
Avem de castigat ceva cand luam in bataie de joc o persoana, cand devenim violenti si fizic si verbal? cu siguranta nu. Oare constiinta morala nu se poate impune deloc in fata temperamentului. Sunt intrebari la care, doar fiecare dintre noi stie raspunsul, analizandu-si latura morala si tot ce tine de ea.
E foarte simplu sa cauntam puntul slab al unei persoane si sa tintim asupra lui sa putem sa-l prvim cu acel aer de superioritate, dar e mai greu sa intelegem ca fiecare dintre noi are o latura frumoara in adancul sufletului care trebuie scoasa in evidenta si pe baza careia puem il putem trata altfel pe cel de langa noi.
23 februarie 2011
Destinul "Scuza celor slabi"
Sunt convins ca pe multi dintre dv. va intereseaza aceasta tema. Poate pe parcursul acestei dezbateri va veti regasi in unele fraze sau citate mentionate pe aici. Cand vine vorba de destin voi porni de la premisa ca “Suntem judecatorii propriului destin. In fiecare zi emitem sentinte care ne hotarasc viitorul” dupa cum spunea Marius Torok (1977) . E simplu de inteles ca oricat am incerca sa contrazicem asta, destinul ni-l facem noi si prin urmare viata depinde de modul cum ne facem destinul, am fi cat se poate de naivi sa credem ca “stand cu mana in solduri” va veni “destinul” sau “steaua noastra norocoasa ” si ne va da “totul pe tava”, mai sunt cei care inca nu au trecut de stagiul copilariei cand asa ceva era posibil, visam ca vom ajunge eroii povestilor sau filmelor pe care le-am vazut atunci.
A venit momentul pentru adolescenti cand orice decizie pe care o luam, intr-o mare sau mica masura ne influenteaza foarte mult viitorul. Eu nu pot sa-i inteleg niciodata pe cei care cred in “destin” (ca entitate suprema), pana si marii filozofi sustin ca “Omul isi faureste destinul”. Cred, din lipsa de ocupatie, unii se apuca de citit in “zodiace” “horoscop” “astre” sau alte aberatii care s-au inventat. Si in final am ajuns la o concluzie si pentru a intelege mai bine pozitia mea fata de “Destin” analizati cu atentie acest citat superb dupa parerea mea “Destinul e scuza celor slabi şi opera celor tari” ce apartine lui Nicolae Titulescu. Chiar daca e spusa mai la modul direct de Ambrose Bierce, destinul este “Justificarea tiranului pentru crime şi scuza prostului pentru eşecuri”
Copiii Supradotati
Cum se explica faptul ca unii copii supradotati nu stralucesc la invatatura?
Ce este un copil supradotat?
Nu ar fi o exagerare sa spunem ca exista la fel de multe definitii a copiilor talentati ca si numarul de experti care le formuleaza. Din toate definitiile date de experti reiese faptul ca, acesti copii nu formeaza grupuri omogene.
Pentru a raspunde la intrebarea din titlu voi incepe prin a prezenta un raspuns general al intrebarea din subtitlu. Asadar din punctual meu de vedere acesti copii supradotati nu vor raspunsuri numai la intrebare “Ce?” ci si la intrebari de genul “Cum?” si “De ce?”. Pe langa aceste aspecte mentionate anterior, sunt in stare sa trateze probleme abstracte si sa inteleaga concept abstracte. Sunt capabili sa-si concentreze atentia la subiecte care ii intereseaza, pe perioade lungi de timp.
In orice caz, istoria ne-a invatat ca persoanele cunoscute drept supradotate au fost oameni care s-au afirmat prin creativitate, abilitate si zel, in a produce ceva nou si posibil revolutionar. Niciunul nu a ramas in istorie doar datorita faptului ca in urma unui test a rezultat ca are un IQ ridicat. In cazul acestor copii, accentual trebuie pus in special pe creativitate, persistenta, determinare si dedicatie.
In cazul unui copil supradotat, unele tendinte spre abstract si neobisnuit fata de copiii de varsta lor, apar ca un talent sau ca o abilitate exceptionala in una sau mai multe arii, un fapt care il diferentiaza si care ii permite sa “depaseasca” alti copii.
De ce unii copii supradotati nu sunt elevi straluciti?
Oricat de absurd ar parea, copiii supradotati nu sunt intotdeauna elevi buni. Exista multe exemple luate din viata elevilor “rai” care mai tarziu s-au afirmat de-a lungul timpului si au ramas in istorie. Profesoara lui Beethoven spunea despre acesta ca: “Nu a invatat nimic si niciodata nu o va face. Este un caz fara speranta!”. Iar un alt exemplu: Einstein nu a luat examenul la Institutul de Tehnologie din Zurich!
Motivul pt care elevii supradotati nu stralucesc la invatatura ar fi in conceptia mea ca metodele de invatamant sunt concepute pentru asa-zisa patura mediocra, si nu pentru a intampina si nevoile elevilor care progreseaza foarte repede. Copiii supradotati au nevoie de un sistem de invatamant care sa reprezinte o provocare pentru abilitatile lor si care sa ii incurajeze sa-si dezvolte originea si imaginatia. De aceea, este important pentru acei parinti care considera ca au un copil supra-dotat sa consulte un expert care ii va indruma intr-o maniera responsabila si care va fi intotdeauna atent la dezvoltarea normala a copilului.
Pentru mediul social comun copilul supradotat poate fi de asemenea un prilej de frustrare, deoarece ei reusesc, aparent, fara efort sa realizeze lucruri pe care ceilalti copii se straduie din greu sa le obtina. De aceea deseori multi copii supradotati sunt invidiati sau chiar urati de catre colegii sau profesorii lor, mai ales in situatiile cand datorita unui mod gresit de a gestiona creativitatea lor deosebita, aceasta se manifesta in directii la care scoala nu are acces.
Copiii supradotati pot fi considerati din acest motiv o categorie cu mare risc social din cauza acestor tipuri de atitudini si pot fi ajutati sa-si atinga potentialul doar in medii dedicate si cu tehnologii didactice optimizate.22 februarie 2011
Calea Spre fericire

Totul a inceput intr-o dimineata cand mi-am pus intrebarea "CARE AR FI CALEA SPRE FERICIRE?" si pe masura ce am meditat asupra acestui subiect am asternut in scris gandurile mele prin aceasta postare. Sper sa va placa si sa veniti si voi cu sugestii, comentarii, critici pe baza acestui subiect si chiar propriile voastre opinii legat de subiect.
Sunt zile in viata fiecaruia cand trecem si prin momente neplacute, cand varsam o lacrima sau ne despartim de cineva drag si atunci ne punem adesea aceasta intrebare. Pornind de premisa ca sentimentul de fericire e doar o stare de moment voi dezbate subiectul in cele ce urmeaza.
"Fericirea poate fi intalnita intr-un simplu graunte de nisip din desert" – Paulo Coelho
Personal in acest citat am gasit raspunsul la intrebarea mea. In acele momente de melancolie, tristete si durere indiferent de situatie, ar trebuie sa ne aducem de orice moment placut din viata noastra, sa pretuim mai mult persoanele din jurul nostru care ne sunt alaturi, sa ascultam sfaturile tuturor, bune sau rele ca apoi sa tragem concluziile, sa incercam sa ne aducem aminte ca fiecare om, indiferent de statut social, ascunde o latura frumoasa in sufletul sau si oricare dintre noi care inlaturam latura negativa a caracterului nostru si o ridiculizam prin cea pozitiva vom reusi sa zambim macar pt. cateva secunde. (Un pas important pe drum fericirii)
Sunt convins ca multi dintre noi au tendinta de victimizare si uitam sa ne intrebam de ce am ajuns in aceasta situatie de a crede ca fericire e vis prea frumos pentru a deveni realitate, sau care sunt factorii intrinseci sau extrinseci care au dus la aceasta stare.
"Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop." – Antoine de Saint-Exupery
Nu trebuie sa facem din actiunile si faptele noastre o tendinta de a ajunge la stari de extaz si fericire sa ne gandim mereu la asta. Cred ca totul vine de la sine iar consecintele faptelor noastre fie ele bune sau rele nu vor intarzia sa apara. Nu cred in principiul prost inteles de foarte multi TRAIESTE CLIPA, ceea ce care procedeaza asa vor ajunge laun moment dat sa realizeze ca in decursul vietii lor nu au facut nimic nimic semnificativ, vor ramane amintiri nesemnificative ce se uita rapid. Asa cum noi baietii nu uitam zambetul persoanei iubite si momentele minunate petrecute impreuna cu persoana iubita asa si in viata faptele si comportamentul nostru fata de cei din jur poate determina starea de viitor.
Cand cineva va zambi in preajma noastra sau printr-o atitudine demna de respect vom smulge un zambet unei pers din jur vom fi mult mai fericiti decat atunci cand suntem egoisti si ne gandim numai la fericirea noastra. Fiind printre putinii adepti ai iluminismului consider ca ratiunea, credinta, dragostea de orice tip, sinceritatea, speranta, temperanţa (deplina stapanire de sine care ne pune in posibilitatea de a nu ne lasa invinsi de placerea simturilor), si dreptatea fosite in jocul insusirii corecte pot aduce fericire. Incercati jocul asta pentru o zi doua in viata cotidiana.
Voi incheia prin acest citat "Fericirea este acea stare a constiintei generata de realizarea propriilor valori". – Ayn Rand Concluziile le trageti voi dupa bunul plac.
Romania = Speranta
Au trecut mai bine de 20 ani de la “Revolutia din Decembrie 89’ si noi, toti romanii avem impresia ca traim liberi, dar probabil multi dintre voi va dati seama “Libertatea” e doar un vis existent doar in subconstientul nostru.
Pe vremea lui Nea’ Nicu eram contransi de foarte multe drepturi (dreptul la libera opinie, dreptul de a ne exprima public cultul religios, accesul nelimitat la informatii, accesul nelimitat la resursele necesare unui trai decent) ce ni se cuveneau, dar in secolul XXI Guvernul Romaniei in frunte cu Domnul Boc “Marioneta Domnului Basescu” si “Gasca lui de Smecheri” fac economie la Bugetul Statului; distrugand “Viata” si “Ultima speranta la un trai decent” celor care au platit ani la rand milioane din salariile lor, impozit, pentru a-si asigura o viata mai usoara la batranete.
Au avut nesimtirea (nemasurata in cuvinte) de a veni in fata natiunii in Campania Electorala, promitant cresteri salariale, un viitor frumos tinerilor, locuri de munca, si bineinteles salutul celebru “SA TRAITI BINE” promisiuni care s-au dovedit a fi doar “vorbe in vant”.
M-am plictisit ca ani la rand sa fiu mintit de toti oamenii politici din Romania care nu au facut altceva decat sa isi umple visteriile familiilor lor si neamurilor lor, m-am saturat sa vad analfabeti ca Marian Vanghelie (“almanahe, care este”), Elena Basescu (fata lu’ tata) (“succesuri”), Victor Ponta (“Masinaria lor a funstionat mai bine ca a noastra”, cu referire la furtul voturilor, declaratie facuta in cadrul unei emisiuni televizate la Antena 3), celebra Elena Udrea (cea care a aruncat pe timp de criza cu milioane de euro pe investitii in turism, fonduri care nici in ziua de azi nu au fost justificate), Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vantu’, Hrebenciuc cei care au delapidat bugetul statului cu milioane de euro si printr-o ironie a sortii intalnita numai viata politica din Romania, ajung sa finanteze campaniile electorale a celor care le vor dubla sau tripla averile drept recunostinta.
Felicitari celor care cred in astfel de oameni, felicitari celor care mint cu nerusinare populatia, felicitari celor ce ii voteaza, felicitari celor care ati pus stampila pe buletinul de vot pe cei care in 4 ani au continuat munca celor dinaintea lor ruinand tara din toate punctele de vedere, felicitari domnilor guvernanti (daca pot fi numiti domni) ca v-ati batut joc de niste suflete
nevinovate, ati distrus orice speranta la viata, felicitari pentru deciziile dezastruoase luate de Guvernul Boc de a taia 25% din salariile bugetarilor si 15% din pensiile batranilor, alocatia copiilor, burselor studentilor, banilor pentru nou-nascuti, suventiilor din agricultura si din domeniul privat al afacerilor. De ce si-au dat viata atatia eroi in “Revolutia din Decembrie 1989” domnule Boc, domnule Basescu?
Am impertinenta necesara de a va da eu raspunsul: Pentru a va bate joc de cei care si-au pus speranta ca v-or duce o viata mai buna crezand acele vorbe desarte rostite de infinit ori in campaniile electorale. Ati reusit sa creati "Cea mai proasta Constitutie din Istoria Romaniei Postdecembriste", ce contine o multime de legi interpretabile (in mii de moduri) astfel incat actiunile ilegale si faptele de natura penala a celor din parlament si guvern sa ramana nepedepsite.
Cum isi permite Guvernul Boc sa faca achizitii de masini mai scumpe ca ale parlamentarilor din Germania sau Franta, pe timp de criza?
Unde sunt domnilor “Marii pesti din sistemul corupt din Romania”?
Care sunt cei care au platit pentru actiunilor lor ilegale si delapidarile masive ce infloresc pe zi ce trece?
Care sunt cei care au platit pentru actiunilor lor ilegale si delapidarile masive ce infloresc pe zi ce trece?
Sa fi pus oare lumea “Lupul paznic la oi” domnilor guvernanti?
Abonați-vă la:
Postări (Atom)