20 octombrie 2011

Jocurile de noroc - O dependenta periculoasa - Partea I

       Am circulat prin 3-4 tari pana acum Germania, Italia, Franta si mai putin Ungaria, ciudat e faptul ca fiecare tara are o problema cu acesti "jucatori de noroc" si restul din spatiul UE... mai bine zis victime "fertile" pentru cei ce detin aceste afaceri infloritoare, dar totodata distrugatoare de familii si vieti. Sunt convins ca multi dintre voi ati gasit deja solutia simpla.... nu joc... nu ma tenteaza.... sau sunt slabi pregatiti psihic acesti jucatori....
       Se poate spune ca sunt in plin proces de "evolutie": in prezent se poate paria sau se poate juca pe internet 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. In Marea Britanie, de exemplu, potrivit unui raport al Asociatiei Medicale Britanice, 25% dintre copiii cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani pariaza si joaca la aparatele cu fise, iar dintre acestia 5% manifesta semne de dependenta fata de acest tip de jocuri. Desi dependenta de jocuri de noroc este la fel de grea si de grava ca orice alta dependenta, nu exista o lege care sa le interzica, mai mult decat atat, ele sunt acceptate si tolerate din punct de vedere social.
       In cazul dependentului de jocuri de noroc, este vorba in principal despre placerea jocului si despre bani. Ca orice dependent, de obicei ascunde acest comportament si incearca sa faca rost de bani in felurite moduri. Asta este usor de vazut, mai ales daca are familie, care sesizeaza sumele care lipsesc. Fiind atat de "prins" de dependenta lui, adesea ii ignora pe cei din jur, neglijeaza alte activitati, nimic altceva nu-l atrage sau nu-i face placere. Poate ajunge la izolare si o preocupare continua pentru joc si pentru a face rost de sumele necesare.
       Principala caracteristica a unei astfel de persoane este pierderea logicii in timpul jocului. Se intra intr-o stare de identitate cu jocul in sine, astfel incat coordonatele reale dispar ceea ce face ca sumele jucate, riscurile asumate sa fie mult mai mari decat in mod obisnuit. Ca urmare, comportarea lui duce in mod inerent la pierderi.
Iar ceea ce am enuntat mai sus in mod sigur a fost regasit in comportamentul jucatorilor pe care i-ati intalnit sau observat prin preajma dv.


       Iese mereu in pierdere, si totusi revine la jocuri. De ce?

        "Raspunsul lui la acest 'de ce'?" este ca nu poate fara sa joace, ca ii place foarte mult, ca este singura pasiune a lui. Uneori apar si motivatii legate de bani, spera sa castige, sa devina bogat, in totala discordanta cu realitatea. Neaga faptul ca pierde bani, sustine ca va castiga, ca isi va plati datoriile, ca se va ocupa de toate cele pe care le-a neglijatEsential mi se pare faptul ca in timp se indeparteaza din ce in ce mai mult de realitate, nu mai reuseste sa tina seama de cei din jur, de activitati, programul de la serviciu etc. Orice dependenta este ca o 'betie', in care cauti in pofida oricarui obstacol sa ai din nou parte de 'obiectul' dependentei. In rest, nimic nu mai conteaza.

     In partea a doua voi veni cu mesaje primite de la jucatori de noroc pe mail si le voi posta inclusiv cu nume de famile alaturi de continu, intrucat am primit deja acceptul unor 17 jucatori. Va multumesc pentru atentia acordata.
    





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate... deoarece mai exista si useri care se trezesc postand comentarii in curtea scolii... si aici ma refer la limbajul neadecvat.... accept atat critici cat si aprecieri dar sa fie scrise cu simtul responsabilitatii si intr-un mod manierat.. Va multumesc de intelegere!