30 martie 2012

Spalarea banilor - Mafia din spatele costumelor cu prezenta si functii publice

      Tot mai des in ultima vreme, ma intreb care e principalul factor perturbator al economiei nationale, europene si chiar globale.... Iar dupa o informare amanuntita, date oficiale, surse de orice gen constat ca "Spalarea Banilor" e un factor vechi si creator de organizatii care au ca principal scop aceasta actiune de a obtine bunuri materiale ilegale, actiune care era prezenta chiar si in Evul Mediu; avand ca reprezentanti pe acei negustori si camatari.
       Termenul de spalare a banilor a fost folosit prin anii 1920 in America, cand unele grupuri infractionale renumite (conduse de Al Capone si Bugsy Moran), au deschis spalatorii, fie auto, fie de rufe, care aveau rolul de a spala "banii murdari", in fapt sa-si justifice banii proveniti din diverse activitati criminale.
       Probabil de la aceste activitati a ramas si denumirea in engleza de "money laudering", care odata cu timpul au capatat si o consacrare juridica, iar acele spalatorii de care vorbeam au fost inlocuite de restaurante fast-food, cazinourile si societatile comerciale ce au la baza numerarul... spun asta pentru ca am intalnit chiar pe platforme de hosting si domenii de internet nume de persoane juridice si fizice ce detin astfel de restaurante, cazinouri, si societati comerciale.
       Daca putem spune asa: Transparenta si starea de sanatate a pietelor finaciare sunt elemente cheie in functionarea eficienta a economiilor. Asadar dupa cum bine stiti fiecare, fie din mass-media, documentare, sau alte surse de informare... Obtinerea "banilor negri", in principal din economia subterana si coruptie, este o activitate unanim condamnata de toate statele lumii, dar procesul de reciclare al fondurilor, poate scapa atentiei datoria concurentei dure existente pe piata internationala a capitalurilor.
       Spalarea banilor e un proces complicat care implica foarte multe persoane si institutii. Cateva dintre etapele procesului complex si complicat de spalare ar fi: trasnportare, transformare, transferare sau amestecarea cu fonduri legitime, in scopul de a ascunde provenienta sau drepturile asupra profiturilor respective 

       Necesitatea de a recicla banii decurge din dorinta de a ascunde o activitate infractionala. Este cea mai periculoasa componenta a economiei subterane si cuprinde: activitatile de productie, distrubutie si consum de droguri, traficul de arme, traficul de materiale nucleare, furtul de automobile, prostitutia, traficul de carne vie, coruptia, santajul, fasificarea de monede sau alte valori, contrabanda, etc.
       Activitatile criminale precum cele mentionate mai sus, sunt o realitate sesizata des prin stirile de senzatie, ideea e ca in spatele acestor activitati circula sume uriase, generatoare de adevarate fluxuri economice financiare.
       Toate aceste actiune sunt constituite in criminalitatea organizata, care au la baza chiar motive de natura politica, religioasa, dar, chiar si in aceste cazuri este vorba de o interfata, avand in mod evident tendinte de suprapunere cu economia subterana dandu-i acesteia un caracter organizat, preluand disponibilitatile finaciare si oportunitatile create de alte activitati componente.

       Vad tot mai des cum acest fenoment ia amploare si nimeni in Romania nu are curajul sa faca nimic, toti ne vand "gogosi" si in fond si la urma urmei "pestii mari" stau in fotoliu se uita la televizor si zic si ei: Ce naivi sunt saracii... Atat timp cat lumea este preocupata de niste emisuine aberante, telenovele, si tot felul de prostituate aparatute pe la tv, transformate apoi in vedete; nu se va schimba nimic totul sta in vocea natiunii care are o putere incredibila... Degeaba visez, meditez, redactez si sper, princiupiul "unitar" e unul pe lista de disparitie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate... deoarece mai exista si useri care se trezesc postand comentarii in curtea scolii... si aici ma refer la limbajul neadecvat.... accept atat critici cat si aprecieri dar sa fie scrise cu simtul responsabilitatii si intr-un mod manierat.. Va multumesc de intelegere!