26 iulie 2012

Cand frica devine boala?

      Pana a da raspunsul la intrebarea din titlul postarii, pornim de la premisa ca "frica" este cel mai des o emotie inconstienta, urmata la randul sau de gesturi incontrolabile de genul: ochii si gura se deschid larg, iar sprancenele se inalta si de obicei accelereaza bataile inimii si ritmul respiratiei, muschii apoi se contracta.. de aici si efectul mainilor reci.
      Uneori teama de celalt poate ajunge sa ia forme psihologice somatice care ii fac rau purtatorului de prejudecati mai degraba decat victimei acestora. Am observat un aspect important la psihologul Nicoleta Grigore care zice: "Fiecare dintre noi are motive sa devina membru al unuia sau mai multor grupuri; a socializa sta in firea umana. Ne identificam cu grupul caruia ii apartinem si acest lucru poate fi motivant, dar in acelasi timp poate fi cauza pentru care dezvoltam sentimente negative fata de altii care nu sunt in acelasi grup. Xenofobia afecteaza persoana simptomatic si in acelasi timp faciliteaza aparitia unor consecinte neplacute la adresa strainilor, perceputi ca o amenintare. Multe persoane traiesc cu xenofobie fara a manifesta violenta... respecta legea, au un comportament social acceptabil, dar traiesc acea stare de disconfort in preajma celor care sunt diferit, motiv pentru care sunt selectivi in alegerea prietenilor, a partenerilor de cuplu, chiar si a celor cu care vorbesc pe strada. Acest aspect este cu atat mai dificil cu cat traim intr-un context multicultural.       Sunt dese situatiile in care persoana xenofoba intelege ca teama este nefondata, si totusi dificil de surmontat, deoarece regulile dupa care se ghideaza raspunsul de frica functioneaza la nivel inconstient."
      Desi media, documentarele, internetul - toate acestea ne socheaza mai mereu cu stiri-soc despre acte de violenta pe temeiuri rasiale sau xenofobe... (ca o mica paranteza cand zic rasiale nu ma refer strict la rasa umana ci la acele grupuri selecte de care vorbea psihologul Nicoleta Grigore si respingerea indivizilor din afara lor sub diverse metode de manisfestare a comportamentului ce are la baza ca declansator sentimentul de frica.) cred si raman mereu la pararea ca o persoana bine informata, calculata si cerebrala stie mereu cand si de unde sa extrasa esenta tuturor informatiilor primite, iar apoi selectiv sa asocieze sensul pozitiv privit din profunzime.
      Spunea un filozof grec legat de frica ca asa cum stingi focul cu foc si frica poate fi invinsa cu frica de a deveni persoana din spatele fricii..... Scuze tuturor celor ce au asteptat postari noi, voi reveni si cu alte subiecte cat mai curand posibil. Multumesc tuturor pentru atentia acordata materialele si va doresc o vara incarcata de surprize placute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate... deoarece mai exista si useri care se trezesc postand comentarii in curtea scolii... si aici ma refer la limbajul neadecvat.... accept atat critici cat si aprecieri dar sa fie scrise cu simtul responsabilitatii si intr-un mod manierat.. Va multumesc de intelegere!